Ne držite se svojih Novogodišnjih odluka? Niste vi krivi!

Da li ste obećali sebi nešto u Novogodišnjoj noći? Još uvek čvrsto verujete da ćete ovaj put uspeti iako niste prošle godine, ni one pre toga? U tom slučaju, savetujem vam da prespavate 21.januar. Psiholozi i statističari su izračunali da se baš 21.januara velika većina novogodišnjih odluka urušava i završava na polici sa nazivom “neuspeh”. Uskoro će i po ovim, najnovijim odlukama pasti prašina, a vi ćete još jednom prekorevati sebe i svoju slabost. Imam za vas dobru vest – vi i 90% drugih ljudi baš tog 21.januara ste shvatili da ni ove godine nećete ispuniti novogodišnje odluke. Dakle, niste sami, čak niste ni manjina, pa prema tome – prestanite da se kažnjavate. Sad je pravi trenutak da naučite (ako niste do sada) da budete nežni prema sebi.

Vaša jedina krivica je što ste doneli novogodišnje odluke, a pre toga niste naučili kako se to radi.

First thing first – napišite listu želja. Zapišite sve ono što vam se čini važnim – zdrava ishrana, redovno vežbanje, završetak fakulteta, promena posla, nova ljubavna veza, nova kola, dobri odnosi sa koleginicom Radom….. Sve što vam je u ovom trenutku značajno. A zatim, krenite od početka i promislite svaku stavku iz perspektive šta je to što je vama zaista važno. Da, vama. Šta je to što greje vašu dušu? Da li je na vašoj listi završetak fakulteta zato što to VI želite ili vaši roditelji? Budite iskreni prema sebi i brutalno neumoljivi u brisanju svega onoga što nije “vaše”. Vi morate da radite na ostvarenju svoje liste, niko to neće uraditi za vas. Pa ako je trud vaš, i samo vaš, onda je i odluka vaša i samo vaša.

Pročitajte svoju redukovanu listu još jednom, ovaj put ne razmišljajući šta treba da uradite, već ko treba da budete da biste ispunili cilj(eve) i, još važnije – ko ćete biti kad to ostvarite. Kako izgledate, kako se osećate, s kim ste, gde ste? Da li vam srce poskoči od radosti i preplavi vas osećanje zadovoljstva sobom? Da li ste makar malo bolji sebi i ljudima oko sebe? Želje koje su preživele i ovaj test zaslužuju da ostanu na listi i da budu deo vaših novogodišnjih odluka. Posvetite vreme i pažnju zamišljanju bolje verzije sebe, jer će upravo ta slika biti vaš glavni motivator da istrajete. To je vaš "Big Why". A tek kad znate zašto možete rešiti kako.

Najčešći razlog za neuspeh u ostvarenju novogodišnjih odluka je što ste zagrizli preveliki zalogaj, odjednom ste hteli da iz korena promenite ceo svoj život ili da sa lakoćom usvojite novu naviku koja je dijametralno različita od onoga što ste do tada radili. Da li ste zaista očekivali da ćete se probuditi 1.januara kao novi čovek koji je fit, obožava da vežba u teretani i svaki dan trči 10km? Možda i bude tako, ali samo ako ste upravo takvi bili i 31.decembra. Grandiozna očekivanja vode u grandiozno razočaranje. Dream big, fly to the sky and keep your feet on the ground. Bilo bi dobro da svaki svoj cilj podelite na manje delove. Manj deo će zahtevati manje truda, a i manja je šansa da ćete naći izgovor da ga ne uradite. Najbolje je da cilj posmatrate kao niz sitnih akcija, toliko sitnih da se osećate glupo sami pred sobom da ih ne učinite. Na primer, ako je za zdravlje vaših zuba imperativ da svaki dan čistite zube koncem, stavite konac u posudu sa četkicom za zube tako da svaki put kad perete zube, konac vam bude pod rukom. Ili, ako ste rešili da prestanete da pijete slatke napitke, prestanite da kupujete jednu po jednu vrstu pića svake nedelje. Prve nedelje,na primer, prestanite da kupujete Coca Colu, druge nedelje Coca Colu i Fantu, treće nedelje Coca Colu, Fantu i Sprite i tako redom. Kada vam “izazivači” ne budu na dohvat ruke, biće vam mnogo lakše da se odbranite od iskušenja.

Godinu dana je predugačak period da biste svoju motivaciju održali na visokom nivou sve vreme. Pomozite sebi tako što ćete slaviti svaki mali uspeh, svaki dan. Svaki mali korak u pravom smeru čini vas bližim cilju. Za većinu ljudi, uspeh je najjači motivator. Sa svakim uspehom, ma koliko vam se čini da je mali, kažite sebi “Ako mogu jednom, mogu uvek.” Može vam biti od pomoći da vodite beleške. Ne morate voditi dnevnik i detaljno i opširno opisivati šta i kako ste uradili. Zapišite kratku crticu šta ste tog dana postigli. Kada osetite da vas izdaje snaga ili opada motivacija, prelistajte svoje beleške i podsetite se šta ste sve već postigli i koliko truda ste već uložili. Zapitajte se da li ćete dozvoliti da to sve propadne?

Budite spremni da ćete po nekad pokleknuti. Ne dozovlite sebi da jedan propust proglasite neuspehom. Razumno i razložno primetite da ste skliznuli i vratite se na svoj plan ostvarenja. Ne tražite obrazloženje i ne izmišljajte izgovor. Jednostavno – prihvatite da se desilo, da jedan propust nije kraj sveta i vratite se svom planu za ispunjenje cilja.

I, najvažnije od svega, uživajte! Volite to što radite, verujte svojim odlukama i sa radošću i zahvalnošću očekujte najbolju verziju vas koja vam dolazi.

Sa verom u vaš uspeh,

Mila

 

 


Pošaljite komentar